Behandelvorm/werkwijze

Diagnostiek
Om te weten wat er behandeld moet worden is allereerst diagnostiek nodig om uit te zoeken wat er aan de hand is. Middels vragenlijsten worden klachten in kaart gebracht. Dit helpt om een beeld te krijgen van de problematiek. De uitkomsten van dit onderzoek bepalen mede de koers van de behandeling. 

 

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Om vervelende en belemmerende gevoelens zoals angst, gespannenheid en somberheid te verminderen is het belangrijk om na te gaan waardoor deze zijn ontstaan. Veelal gaan er veel gedachten aan bepaalde emoties vooraf. Deze gedachten zijn meestal automatisch en vaak deels onbewust. Daarom is het van belang om na te gaan en om te ontdekken wat je in momenten van angst, somberheid of boosheid denkt of wat je tegen jezelf zegt, om vervolgens na te gaan of deze gedachten wel kloppen met de werkelijkheid. Door middels van CGT leer je niet helpende en niet reële gedachten op te sporen en om te buigen naar alternatieve en realistische gedachten. Dit doe je door je denken te veranderen met G-schema's en door je gedrag te veranderen door te oefenen in bepaalde situaties die je door middel van een stappenplan (hiërarchie) opstelt.

 

Over de praktijk

Symboliek logo

Mijn logo symboliseert de levensboom, een beeld voor de mens. De kleur turquoise staat voor bewustzijn, maar ook voor ontspanning en kalmte. Tegelijk is het een krachtige kleur die met levenslust wordt geassocieerd. Zo hoop ik met behandeling in een ontspannen setting bij te dragen aan hernieuwde levenslust. Oranje is  een warme, vrolijke kleur vol vitale energie die aanzet tot positief denken en nauw verbonden is met levenskracht. Volgens een kleurenkenner zet oranje aan tot creativiteit en een goed humeur. Deze kleur werkt tevens stimulerend en verdrijft stress en depressie. Dat klinkt natuurlijk wel erg optimistisch of zweverig, maar de symboliek hierachter vind ik mooi. Met behandeling wil ik bijdragen aan nieuwe of hervonden levenskracht zodat gedachten gericht kunnen worden op een manier die bijdraagt aan een betere staat van welbevinden.